Thursday, April 22, 2010

Super Power Student

Alhamdulillah, TPMG (The Professional Muslim Generation) untuk pelajar Malaysia di Republik Czech telah pun lama selesai.

terasa ingin berkongsi sedikit apa yg terkesan di hati sepanjang program 1 hari bersama ustaz maszlee yg dijemput khas dari uk.

subhanallah, alhamdulillah, allahu akbar.

slot pertama diisi dengan pembentangan oleh ustaz mengenai tema tpmg tahun ini, Super Power Student (SPS). pembentangan ustaz tak seperti kem2 motivasi atau bijak belajar yg biasa. menarik sekali point yg diutarakan oleh beliau. insyaALLAH, saya akan cuba kongsi apa yg saya faham drpd pembentangan beliau.

Pabila kita bercakap tentang 'super', kita merujuk kepada 'supremacy'. kita akan menjadi super mengikut acuan supremacy yg kita fahami. waktu ni, ustaz telah membuka mata saya bhw kita seharusnya memandang supremacy itu pd deen kita yg mulia. apa lagi kemuliaan yg lebih tinggi drpd kemuliaan ILAHI utk hamba2NYA yg berpegang teguh dgn taliNYA?

jadi, ustaz telah mengajukan bahawa kita seharusnya membuang euro-centrism yg bersarang dalam minda kita. apa makna euro-centrism? itulah keadaan bila kita memandang apa yg ada pada eropah itu adalah suatu yg hebat dan apa yg kita buat pun berpaksikan kehebatan eropah itu.

pada pandangan saya, contoh yg kita boleh beri ialah apabila kita semua rasa excited sangat utk pergi sambung belajar di negara2 eropah. cuba beritahu saya berapa ramai yg merasa sgt2 ingin pergi menyambung belajar di bumi anbia' seperti mesir, jordan, makkah, madinah? ada tak yg berhajat nak hntr anak belajar di negara2 islam seperti iraq, pakistan, iran? kurang kan?

selalunya org akan fikir nak anak g uk ireland australia. kalau tak dpt, baru lah fikir nak hantar ke mesir, jordan etc. mgkn ini pemikiran yg dah berubah, tp itulah jua yg pernah didoktrinkan dalam cara fikir kita. wallahu a'lam pada org lain, saya sendiri mengaku utk itu.

bila kita buang euro-centrism, kita kena gantikan dgn apa ek? so, point kedua ustaz ialah kita kena membangkitkan kembali izzah (rasa bangga) terhadap islam. ni ayat saya la...kita lihat sejarah ummah, bukankah umat islam itu pernah menjadi rujukan, kuasa yg dihormati dan peneraju kemajuan dunia?

kita harus menjadi seorang yg melihat dunia dgn sudut pandang tauhid. maknanya, menjadikan tauhid sebagai asas semua yg ingin dibuat. iaitu dgn rasa kehambaan yg sentiasa tunduk, dan menjadikan syariat sbg neraca pertimbangan.

practically, maknanya kena rasa bhw diri berada di dunia ini tidak sia-sia bahkan harus menjadi seorg yg bermanfaat kpd alam dan manusia.

kena berpaksikan apa yg ingin dilakukan pd apa yg ALLAH suka. ALLAH suka tak saya belajar camni? ALLAH akan redha tak pada saya kalau saya buat begini?

teringat lagu aku hanya umar, oleh hijjaz...
'kemuliaanku kerana islam'.

adakah kita juga merasakan demikian? islam ini sememangnya mulia namun kdg kala kesucian dan kemuliaannya dicalit oleh keburukan umatnya.

insyaALLAH, mari sama2 berusaha membetulkan sudut pandang kita agar langkah kita akan lebih lurus. mari menjadi super power student!

1 comment:

  1. It is also possible Abercrombie and Fitch today to create your Abercrombie own custom polo shirts Abercrombie Sale wherein you can have your Cheap Abercrombie own logo embroidered Abercrombie outlet on the front of the shirt. abercrombie Jeans These custom polos are ideal for companies that are hosting an event of some kind. Abercrombie Pants They are also great to give away as promotional Abercrombie Tees items to company personnel for work well done. Clubs of all types take advantage of
    Abercrombie Shorts custom polo shirts as do sports teams who wish to have all members Abercrombie Sweaters dressed the same when traveling together. Customized shirts are also great to use as staff clothing or uniforms for pubs, restaurants, hotels and a wide variety of other types of businesses.One of the most popular companies in business today that offers the custom polo shirts is LEADapparel. This online retailer offers custom embroidery services on orders of twelve or more shirts. The embroidery done is perfect and of the highest quality. Orders are processed quickly and shipped out within just a few days.

    ReplyDelete